Zacharie Lebolo

Zacharie Lebolo

Terug naar  Programma 2012-2013

Zacharie Lebolo, geboren in 1948 in de “bushes” in Kinkenda (Zuid-Congo) was jaren sterdanser bij het Nationaal Ballet van Zaïre en danste voor koningen en staatshoofden. In 1987 belandde hij met zijn eigen danscompagnie, Mwenza Africa, na een succesvolle tournee door Amerika in België.  Bij de tussenstop in Brussel bleek dat hun Congolese manager verdwenen was met de opbrengst van de tournee en dat de beloofde tickets naar Kinshasa, niet bestonden. Noodgedwongen bleven zij in België waar hij sindsdien woont en werkt.  De toestand in Congo werd daarna zo precair dat hij zo snel mogelijk zijn vrouw en vijf kinderen heeft laten overkomen.

Zacharie zelf is ervan overtuigd dat dankzij zijn talent als danser, die hij is blijven ontwikkelen, de kracht heeft gevonden om door te zetten en om hier niet enkel te “overleven” maar om hier een echt en zinvol leven op te bouwen.

Sinds jaar en dag schuimt hij ’s avonds en tijdens het weekend het ganse land af en geeft danscursussen en workshops overal waar hij gevraagd wordt (Culturele centra, scholen, verenigingen, dansorganisaties, festivals,…). In Mechelen richtte hij de dansgroep Zaba-kina op. Vrij vertaald uit het Lingala betekent Zaba-kina kunnen dansen.

Meer info over alle projecten vind je op www.zabakina.be.