Dorjee Kelsang

Terug naar Programma 2012-2013

Kelsang Dorjee werd in 1965 in Lungshod, Tibet geboren. Op 19-jarige leeftijd trok hij naar de hoofdstad Lhasa voor een opleiding in de traditionele Thanka-schilderkunst. Dat is spiritueel geïnspireerde kunst met vaak felle kleuren en afbeeldingen van religieuze figuren.
Als Thanka-schilder won Kelsang Dorjee verschillende prijzen. Toch besloot hij om bijkomend een moderne kunstopleiding te volgen aan de universiteit van Tibet. Later zou hij daar ook lesgeven.

Voor velen spreekt Tibet – met zijn Dalai Lama en mystieke tempels – tot de verbeelding. Tegelijk heeft het land tienduizenden burgers verloren in zijn onafhankelijkheidsstrijd tegen de Chinese heerser. Ook Kelsang Dorjee engageerde zich als politiek activist. Zo nam hij als jonge student deel aan de driedaagse betoging voor onafhankelijkheid van Tibet. Samen met andere lotgenoten werd Kelsang Dorjee opgepakt, vastgehouden en gefolterd. 
Later vluchtte de schilder met zijn gezin naar buurland Indië waar hij werk vond als illustrator van wetenschappelijke boeken en schoolboeken op het departement van onderwijs. Maar omwille van zijn politieke verleden was de kunstenaar ook in dat land niet langer veilig. Kelsang Dorjee sloeg alleen op de vlucht, hij bereikte Europa en werd in België als vluchteling erkend. Intussen zijn we een aantal jaar verder. Kelsang Dorjee is erin geslaagd zijn leven weer op de rails te zetten. Hij woont samen met zijn vrouw en kinderen in Mechelen en is weer aan het schilderen.

In zijn moderne kunstwerken herken je sporen en technieken uit de Thanka-schilderkunst, zoals (religieuze) iconen en felle kleuren. Toch zijn z’n thema’s niet langer religieus maar politiek geïnspireerd. Naast schilderijen op doek maakt Dorjee ook muurdecoraties in Tibetaanse tempels en in privéwoningen

Plaats een reactie