Kristen Cornwell

Terug naar Programma 2012-2013

De Australische zangeres Kristen Cornwell vestigde zich eind 2004 in Vlaanderen en kort na haar aankomst werd ze gevraagd door Michelino Bisceglia en Jean Blaute om mee te werken aan de succesvolle ‘History of Jazz’ tour doorheen de Vlaamse culturele centra. Intussen richtte ze haar kwintet op en werd ze aangesteld als docent zang aan de Academie Sint-Niklaas en het Conservatorium Mechelen. In Australië wordt ze beschouwd als een van de meest gerespecteerde zangeressen, met 2 succesvolle albums op haar naam, en ze werkte samen met o.a James Morrison, Don Burrows, Scott Hamilton, Carl Orr, Sandy Evans en The Australian Art Orchestra. Ze was tevens hoofddocent jazzzang aan de ‘Australian National University’ in Canberra. Sinds haar komst in Vlaanderen speelde Kristen concerten in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Zuid-Afrika.

Haar kwintet bevat enkele van meest verfijnde Europese muzikanten: de Luxemburger Pascal Schumacher (die zijn eigen internationaal gewaardeerd kwartet leidt) op vibrafoon en de Belgische gitarist Frederik Leroux. De ritmesectie is samengesteld uit de Belgische bassist Christophe Devisscher en de jonge drummer Toni Vitacollona . Deze groep is een krachtig en inspirerend kanaal voor uitvoeringen van originele composities als ook eigenzinnige arrangementen van jazz standards, gekruid met en gevoed door eclectische invloeden.

In december 2007 trok deze groep de studio in (Fattoria Musica in het Duitse Osnabrück) en het resultaat van deze opnames, getiteld Distant Skies, is in april 2008 verschenen op het nieuwe Belgische label Jules Jazz.

Alhoewel Kristen heel lang de ’Great American Songbook’ heeft gezongen is dit repertoire nooit op CD gezet. In 2010 werd dit eindelijk gerealiseerd door nieuwe opnames samen met Michelino Bisceglia. Na een pauze om tegen borstkanker te vechten is Kristen nu klaar om opnieuw op het podium te staan.

In oktober 2011 verschijnen deze opnames op het album ‘Duke Ellington’s Sound of Love (Prova Records).

Kristen is nog steeds verbonden aan het Stedelijke Conservatorium Mechelen en werd in 2007 aangesteld als docent zang aan het Koninklijk Conservatorium Gent (Hogent).

Voor Huiskamerwandelingen werkt Kristen samen met haar echtgenoot Christophe Devisscher.`

www.kristencornwell.com

Plaats een reactie