Bart Van Gyseghem

Terug naar  Programma 2012-2013

Bart Van Gyseghem (°1976) volgde woord en drama aan de academie in Borgerhout. In masterclasses bij Dora Van der Groen en Piet Arfeuille bekwaamde hij zich verder in regisseren en acteren.

Als freelancer (acteur, regisseur, tekstschrijver, docent) werkt(e) hij voor Opendoek, de Warande, Kaaiman, Theater Stap, H30 Mechelen, Villa Basta en verschillende amateurtheatergezelschappen. Volgend seizoen wordt ‘Alice klein klein beesteke’ hernomen bij theater Stap/Kaaiman: een voorstelling met jongeren en acteurs met het downsyndroom.  Daarnaast maakt hij ‘Peer Gynt’ voor theater Elckerlyc, waar hij vorig jaar ‘Soep’ regisseerde dat in november speelt op het Landjuweelfestival.

Enkele jaren geleden richtte hij een eigen theatercollectief op: ‘tist’ werkt vanuit Mechelen en wil eigen, hedendaags, koppig en brutaal theater maken. Ze spelen graag mensen die zich groter voordoen dan ze zijn, die kleiner reageren dan ze zelf zouden willen, die denken en voelen zonder er zelf hard over nagedacht te hebben.

Dit seizoen hernemen zij twee succesvoorstellingen uit de voorbije seizoenen: ‘Family Voices’ (van Harold Pinter – in september) en ‘Metamorphosen’ (van Ovidius, naar een tekst van Benjamin Verdonck – in februari). Ze werken ook aan nieuwe voorstelling, een sterke bewerking van het liefdesverhaal ‘Romeo & Julia’ (in maart – april).

Kijk zeker eens op www.tist.be  .

Tijdens de huiskamerwandelingen brengen ze een collage uit oud en nieuw werk. In september tonen ze fragmenten uit ‘wat/als’ (een voorstelling rond de massamoord in Jownestown) en nieuw tekstmateriaal dat het thema van mensenrechten aanraakt. In mei assembleren ze stukken uit de nieuwe voorstelling ‘Romeo & Julia’ en vertellen ze over de liefde in het algemeen en verlangen in het bijzonder.

Plaats een reactie