Agata Kaszuba

Terug naar Programma 2012-2013

Agata Kaszuba volgde de opleiding economie aan de Universiteit van Krakow en Filosofie en Europese studie KUL Leuven. Nadien volgde ze schilder-en beeldhouwklassen aan de academies in Mechelen en Leuven.
Ze vervolmaakte haar techniek in het atelier van meester Frans Walravens. Agata stelde tentoon in binnen-en buitenland.

“Bijzonder bij Agata Kaszuba is dat de mens in het beeld soms jong, soms met sporen van schoonheid, soms met sporen van geweld, soms gracieus, soms twijfelend is, maar hij of zij is bovenal onkwetsbaar. Agata verwerkt veel tegenstrijdige emoties in haar beelden.
Ze stralen gratie en perversie uit, vrouwelijkheid en anonimiteit, gedrevenheid en immobiliteit, maagdelijkheid en verlies van onschuld. Het is juist in het spanningsveld tussen deze contradicties, daar waar ze elkaar snijden, dat we kunnen op zoek gaan naar de oorsprong, naar datgene wat ons drijft, naar dat wat onze ambities bepaalt, naar ons geluk en verdriet.
Haar beelden dragen zowel als inhoud referenties in zich naar filosofische standpunten zoals haar humanistisch uitgangspunt dat wij deel uitmaken van een groter geheel en niet dat wij dat groter geheel zijn. Dit wordt nog verder uitgewerkt door de soberheid waarmee ze haar materiaal gebruikt: geen ornamenten, enkel de essentie, aanleunend bij Plato, die stelt dat de mens zich maar met één ding dient bezig te houden, namelijk de kern van de zaak.
 “  (Kurt Vanbelleghem)

 

Plaats een reactie