Over Huiskamerwandelingen

Huiskamerwandelingen is een sociaal-artistiek project in Mechelen, voor Mechelaars, door Mechelaars. Elke derde zondag van de maand, van september tot juni, zijn er geleide wandelingen door Mechelen. Er wordt onderweg halt gehouden in de woonkamer van een viertal Mechelse kunstenaars.

Huiskamerwandelingen stelt ‘diversiteit’ in al zijn vormen centraal. Eén uiting van deze diversiteit is de selectie van de deelnemende kunstvormen. Van oosterse ritmes over klassiek ballet naar flamenco. Of van schetsen van een Armeense modeontwerper tot de grafittikunstwerken van een nieuwe Mechelaar. Huiskamerwandelingen wil het publiek verrassen in zijn artistieke combinaties. Om hopelijk aan het einde van de middag te concluderen dat ze allemaal minstens 1 ding gemeenschappelijk hebben: de liefde voor de stiel.

Maar niet enkel in de samenstelling van de kunstvormen wil Huiskamerwandelingen grenzen doorbreken. Ook in het soort kunstenaars willen wij verder kijken dan onze vertrouwde omgeving. Wij hebben immers gemerkt dat als je durft gluren bij de buren, je op heel ontroerende, warme, getalenteerde mensen botst. En net die mensen stellen wij centraal. Mechelen is een stad met vele nationaliteiten. Wij willen die rijkdom gebruiken om zo ons project te verrijken.

Tot slot willen we grenzen doorbreken in de manier waarop de bezoeker aan ons project deelneemt. Geen grote kunsthuizen die hun zalen ter beschikking stellen. Wel de geborgenheid van de huiskamer van de kunstenaar zelf. Omdat wij ook dat debat niet uit de weg willen gaan. Er leven ook in Mechelen mensen in moeilijke omstandigheden. En ook zij zijn met passie met hun stiel bezig. Hoog tijd om ook hen een podium te geven.

Wij hopen dat Huiskamerwandelingen een project kan zijn waar mensen zich thuis voelen. Artiest en publiek. Letterlijk en figuurlijk.